Štika s křenovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 1 štika o hmotnosti cca 1 kg
  • 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • citrónová šťáva
  • sůl

Na omáčku:

  • 70 g strouhaného křenu
  • 350 ml kysané smetany
  • citrónová šťáva
  • špetka cukru
  • sůl

Postup:

Vykuchanou a očištěnou rybu nakrájíme na porce, vložíme ji do vařící osolené a citrónovou šťávou okyselené vody a spolu s nakrájenou zeleninou vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou štiku vyjmeme a jednotlivé porce přelijeme křenovou omáčkou.

Příprava omáčky: Smetanu ochutíme citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.

Příloha: brambory, čerstvý chléb