Šťovíkový boršč

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie z Tachova.

Suroviny:

200 g uzeného bůčků
2 l vývaru z uzeného masa
1 masox
4-5 brambor
20 dkg kořenové zeleniny
sůl
1 kyselé jablko
vajíčka (množství 2-3 podle požadované hustoty polévky)
šťovík
zakysaná smetana

Z uzeného masa připravíme vývar. Maso vyjmeme a nakrájíme. Do vývaru přidáme 1 masox, dále oloupané a na kostičky nakrájené brambory a kousky masa, povaříme a přidáme kořenovou zeleninu.

Šťovík omyjeme, nakrájíme a lehce osmahneme na oleji na pánvi. Přidáme do polévky, osolíme a vaříme.

Když je vše měkké přidáme nastrouhané kyselé jablko a vajíčka. Polévku nalijeme na talíř a ozdobíme kyselou smetanou.

autor: posluchač