Receptář26. ledna  2018 v 09:30  

Strakonické štrúdle

Strakonické štrúdle podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Mirka Kuntzmannová

Strakonické štrúdle podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Mirka Kuntzmannová

Jablečný závin dozajisté patří do historie Rakousko-Uherska. Ve Vídni se stal po Sachr dortu nejoblíbenějším desertem, ostatně byli a dosud jsou ve Vídni mistři ve výrobě této pochutiny. Nejen v Rakousku je tento moučník oblíbený, vliv Rakousko-Uherské kuchyně pronikl i do dalších zemí.

Se štrúdlem je to obdobné jako s písní Škoda lásky. Kde si ji lidé zpívali neustále, tam zdomácněla a lidé si mysleli, že pochází od nich. Totéž je to se štrúdlem. 

Suroviny na 4 kusy: 

500 g hladké mouky
250 g másla nebo rostlinného tuku
2 žloutky
3 lžíce octa
11 lžic studené vody
špetka soli 

Na náplň: 

1 kg jablek
sladká strouhanka (z keksů či piškotů)
50 g rozinek namočených v rumu
50 g jader vlašských ořechů
mletá skořice
1 citrón
cukr podle chuti 

Na potření: 

50 g rozpuštěného másla 

Postup:  

Z mouky, špetky soli, másla nebo rostlinného tuku, žloutků, octa a vody vypracujeme těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. 

Těsto potom rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku, kterou posypeme strouhankou. Na ni poklademe oloupaná, na plátky nebo nudličky nakrájená jablka, která poházíme v rumu namočenými rozinkami a jádry vlašských ořechů, posypeme cukrem a skořicí, pokapeme citrónovou šťávou a stočíme do závinů. Konce dobře uzavřeme a záviny přeneseme na plechy vyložené pečicím papírem. 

Povrch potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut při 160 °C. 

Upečené štrúdl opět potřeme máslem, necháme chvíli prochladnout a pak je pocukrujeme a nakrájíme. 

Celkově budete potřebovat na přípravu štrúdlu podle tohoto receptu cca 2 hodiny. 

Pořad: Zprávy  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: každý den v celou hodinu a 05:30, 06:30, 07:30  |  Délka pořadu: 4 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Starodávná „pucíkatá“ polévka

    Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní...

     
  • Vepřový prejt

    podle paní Aleny z Chodova

     
  • 9. února  2018 v 09:30       rubrika: Receptář

    Boží milosti

    Dlouho jsem si myslela, že je to pečivo, které má domov právě u nás. Ale není tomu tak. Pod různými názvy se s ním můžeme setkat v zemích bývalého Rakousko–Uherska. Vyvstává otázka, zda toto pečivo pochází od nás a...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 18.2.2018 12:15 do 19.2.2018 12:20; na silnici 22 v obcích Domažlice, Zahořany, Spáňov a Kout na Šumavě okres Domažlice , délka 6km; Pozor! Olej na vozovce
  Od 17.2.2018 10:45 do 19.2.2018 10:00; v ulici Rokycanská v obci Plzeň; Křižovatka Rokycanská x Jateční ve všech směrech.; porucha světelné signalizace
  silnice III/18027, Dolní Lukavice, okr. Plzeň-jih, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 19.02.2018 08:00 Do 17.06.2018 23:59, částečná uzavírka silnice č. III/18027 v obci Dolní Lukavice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace