Strejdův kapr
podle Petra Spálenky, kuchaře z hotelu Angelo v Plzni.
Suroviny 6 porcí:
- 1 kapr
- 2 citrony
- nasekaná petrželka
- 1 litr oleje
- sůl
- 4 vejce
- šálek hladké mouky
Postup:
Vykuchaného kapra zbavíme šupin, rozpůlíme a nožem od páteře směrem dolů oddělíme od kosti. Tím získáme dvě poloviny kapra bez kosti.
Kůží dospod nařežeme jemně maso napříč. Břišní část oddělíme a nakrájíme na hranolky. Ty osolíme, obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a rychle osmažíme.
Hotové hranolky zakápneme citrónovou šťávou a zasypeme petrželkou.
Zbylé filety kapra opečeme z obou stran. Následně zakápneme citronovou šťávou a zasypeme petrželkou.
Doporučená příloha: brambory, listový salát apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.