Sváteční jablečný koláč
podle paní Liběny.
Suroviny na těsto:
200 g polohrubé mouky
130 g másla
50g cukru
špetka soli
1 žloutek
Suroviny na jablečné pyré:
900 g jablek
1 dcl vody
100 g cukru
50 g másla
džem podle chuti
Postup přípravy pyré:
Oloupaná jablka bez jadřinců nakrájíme, podlijeme vodou a dusíme do rozvaření. Poté podle chuti přidáme cukr a máslo.
Postup přípravy koláče:
Na vále smícháme mouku se solí, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutek. Směs vypracujeme do těsta, které musí být husté, abychom ho mohli vyválet.
Z vyváleného plátu těsta vykrojíme kolo a vyložíme jím formu na koláč. Pečeme tak, aby těsto nebylo úplně dopečené.
Před nanesením jablečného pyré potřeme vrchní stranu předpečeného koláče džemem.
Hotové jablečné pyré rovnoměrně rozložíme na těsto a celý koláč dopečeme, přibližně po dobu 20 minut.
Na závěr povrch koláče potřeme džemem smíchaným s horkou vodou a dozdobíme šlehačkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.