Sváteční tlačenka
podle paní Marie ze Starého Lázu.
Suroviny:
- 8 vajec
- 100 g majonézy
- 1 moravanka
- 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
- 200 ml vývaru
- 200 g měkkého salámu
- 3 lžíce sekané petrželky
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Zeleninu dáme do sítka okapat, nálev si schováme. Želatinu rozmícháme ve vývaru a necháme nabobtnat.
Tři vejce nasekáme nadrobno, salám nakrájíme na kostičky a vysypeme do mísy, přidáme nakládanou zeleninu, petrželku a 50 ml nálevu ze zeleniny. K tomu přidáme majonézu a vše promícháme.
Želatinu zahřejeme, až se rozpustí, odstavíme ji a necháme vychladnout. Poté ji přidáme k ostatním surovinám. Dochutíme solí, pepřem a promícháme.
Do srnčího hřbetu vylijeme polovinu směsi. Po délce rozložíme pět celých vejce a zalijeme je zbylou směsí. Takto připravenou tlačenku, necháme ztuhnout v lednici.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka