Sváteční tlačenka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Starého Lázu.

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 100 g majonézy
  • 1 moravanka
  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
  • 200 ml vývaru
  • 200 g měkkého salámu
  • 3 lžíce sekané petrželky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Zeleninu dáme do sítka okapat, nálev si schováme. Želatinu rozmícháme ve vývaru a necháme nabobtnat.

Tři vejce nasekáme nadrobno, salám nakrájíme na kostičky a vysypeme do mísy, přidáme nakládanou zeleninu, petrželku a 50 ml nálevu ze zeleniny. K tomu přidáme majonézu a vše promícháme.

Želatinu zahřejeme, až se rozpustí, odstavíme ji a necháme vychladnout. Poté ji přidáme k ostatním surovinám. Dochutíme solí, pepřem a promícháme.

Do srnčího hřbetu vylijeme polovinu směsi. Po délce rozložíme pět celých vejce a zalijeme je zbylou směsí. Takto připravenou tlačenku, necháme ztuhnout v lednici.

autor: posluchač