Svatomartinská vandrovnice
Svátek svatého Martina bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu a hledala si nového hospodáře, dostávala toto pečivo na odchodnou (proto vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 kostička droždí
2 vejce
150 g másla
sůl, vanilkový cukr
citronová nebo pomerančová kůra
150 g cukru krystal
150 ml mléka
mletý mák
mléko
med
perník
Postup:
Ze surovin umícháme vláčné těsto (vláčnější než na buchty), které necháme vykynout minimálně 45 minut. Mezitím připravíme náplň a suroviny svaříme a dochutíme cukrem.
Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl válečkem rozválíme na kolečko o tloušťce cca 0,5 cm. Nožem rozkrojíme na 6 dílů, trojúhelníčků.
Náplň položíme na nejsilnější část trojúhelníčku, zavineme do špičky, zahneme do tvaru podkovy a utěsníme.
Vyskládáme na pečící papír, který je položený na plechu, potřeme žloutkem a pečeme na 180 °C dozlatova přibližně 10 minut.
Na náplň můžeme použít marmeládu, povidla apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka