Svatomartinská vandrovnice

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Svátek svatého Martina bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu a hledala si nového hospodáře, dostávala toto pečivo na odchodnou (proto vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Suroviny:

500 g hladké mouky
1 kostička droždí
2 vejce
150 g másla
sůl, vanilkový cukr
citronová nebo pomerančová kůra
150 g cukru krystal
150 ml mléka
mletý mák
mléko
med
perník

Postup:

Ze surovin umícháme vláčné těsto (vláčnější než na buchty), které necháme vykynout minimálně 45 minut. Mezitím připravíme náplň a suroviny svaříme a dochutíme cukrem.

Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl válečkem rozválíme na kolečko o tloušťce cca 0,5 cm. Nožem rozkrojíme na 6 dílů, trojúhelníčků.

Náplň položíme na nejsilnější část trojúhelníčku, zavineme do špičky, zahneme do tvaru podkovy a utěsníme.

Vyskládáme na pečící papír, který je položený na plechu, potřeme žloutkem a pečeme na 180 °C dozlatova přibližně 10 minut.

Na náplň můžeme použít marmeládu, povidla apod.

autor: Ivo Růžička