Receptář2. února  2018 v 09:23  

Svíčková sekaná podle receptu z roku 1910

Svíčková sekaná podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Josef Kubát

Svíčková sekaná podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Josef Kubát

Starý recept, který má co říci i v dnešní době. Kvalitní mleté maso je velmi vhodnou surovinou při přípravě poměrně rychlých a hlavně chutných pokrmů.

Pamatuji se, že sekaná svíčková byla velmi oblíbeným jídlem mého táty. Vyprávěl, že ji dovedla jeho babička připravit tak chutně, že ji vařila vždy ve velkém, protože se na ni sjížděla celá rozvětvená rodina. 

Suroviny na sekanou: 

750 g mletého masa (vepřové i hovězí)
1 houska
trochu mléka na zvlhčení
1 cibule
50 g špeku
2 vejce
1 bílek
nastrouhaná kůra z poloviny citrónu
mletý pepř
1 lžička mletého zázvoru
sůl 

Suroviny na omáčku: 

40 g másla
1 cibule
50 g slaniny
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
3 lžíce mouky
400 ml masového vývaru 

Postup: 

Nakrájenou housku zvlhčíme mlékem. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a krátce orestujeme.  

Do mísy dáme mleté maso, přidáme zvlhčenou housku, orestovanou cibulku se špekem, vejce, citrónovou kůru, zázvor, mletý pepř, sůl a vše dobře propracujeme. Hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Z každé vytvarujeme váleček. Povrch pomažeme bílkem a dáme péci do vyhřáté trouby. 

Pečeme při cca 170 °C do zlatavého zbarvení. 

Upečenou sekanou necháme chvilku prochladnout. Pak ji nakrájíme na plátky, úhledně narovnáme na mísu a přelijeme omáčku. 

Příprava omáčky: 

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět. 

Poté za stálého míchání přiléváme studený vývar. Přidáme všechno koření a pomalu povaříme asi 10 minut. 

Hotovou omáčku přecedíme. 

Vaříme s rozhlasem

Obměna

Při přípravě omáčky můžeme použít i kořenovou zeleninu. Hotovou omáčku propasírujeme a zalijeme smetanou. V tomto případě podáváme s kynutým knedlíkem. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje podávat s vařenými brambory a kompotem, nebo okurkovým salátem 

Celková doba přípravy svíčkové sekané podle tohoto receptu vám potrvá necelé 2 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  D5, mezi km 50 a 47.6, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 26.02.2018 07:45 Do 26.02.2018 08:30, , údržba a opravy telematiky, zdroj: ŘSD
  silnice I/27, část obce Kozí, v katastru obce Běšiny, okr. Klatovy, stavební práce, levý jízdní pruh uzavřen, Od 27.02.2018 10:00 Do 09.03.2018 23:59, uzavírka (částečná) silnice I/27 (v extravilánu), ...
  Od 27.2.2018 07:00 do 9.3.2018 19:00; na silnici 27 u obce Běšiny okres Klatovy , délka 1.5km; práce na silnici; jeden jízdní pruh uzavřen

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace