Taštičky s povidly
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny 4 porce:
300 g hrubé mouky
2 vejce
1 bílek na potření
200–300 g švestkových povidel
Suroviny na posypání:
na másle osmažené strouhanka
moučkový cukr
Postup:
Z mouky a vajec připravíme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky o velikosti cca 7 x 7 cm. Do středu každého dáme trochu povidel, okraje potřeme bílkem, čtverečky přehneme v půli a okraje k sobě silně přitiskneme. Vaříme je cca 6–7 minut v mírně osolené vodě. Uvařené vyjmeme a necháme okapat. Podáváme je posypané strouhankou osmaženou na másle a moučkovým cukrem zapíjíme bílou kávou.
Celková doba přípravy cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.