Taštičky s povidly

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny 4 porce:

300 g hrubé mouky
2 vejce
1 bílek na potření
200–300 g švestkových povidel

Suroviny na posypání:

na másle osmažené strouhanka
moučkový cukr

Postup:

Z mouky a vajec připravíme těsto, které necháme asi 20 minut odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme a nakrájíme na čtverečky o velikosti cca 7 x 7 cm. Do středu každého dáme trochu povidel, okraje potřeme bílkem, čtverečky přehneme v půli a okraje k sobě silně přitiskneme. Vaříme je cca 6–7 minut v mírně osolené vodě. Uvařené vyjmeme a necháme okapat. Podáváme je posypané strouhankou osmaženou na másle a moučkovým cukrem zapíjíme bílou kávou.

Celková doba přípravy cca 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.