Telecí játra s jablky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.

Suroviny na 4 porce:

600 g telecích jater
2 cibule
4 jablka
150 ml suchého bílého vína
200 g másla
50 g cukru
sůl a pepř

Postup:

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.

V kastrolu necháme na másle zkaramelizovat cukr a zalijeme vínem. Do této směsi přidáme jablka a vaříme tak dlouho, dokud nejsou i jablka zkaramelizovaná.

Játra osolíme a opepříme a společně s nakrájenou cibulkou opečeme do růžova. Když jsou játra hotová, vyjmeme je a cibulku doděláme dozlatova.

Poté můžeme podávat. Na talíř dáme jablka, játra a posypeme smaženou cibulkou.

Jako příloha se nejlépe hodí rozpečená bageta nebo čerstvé bílé pečivo.

autor: Roman Kareš

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.