Telecí játra s jablky
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
600 g telecích jater
2 cibule
4 jablka
150 ml suchého bílého vína
200 g másla
50 g cukru
sůl a pepř
Postup:
Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.
V kastrolu necháme na másle zkaramelizovat cukr a zalijeme vínem. Do této směsi přidáme jablka a vaříme tak dlouho, dokud nejsou i jablka zkaramelizovaná.
Játra osolíme a opepříme a společně s nakrájenou cibulkou opečeme do růžova. Když jsou játra hotová, vyjmeme je a cibulku doděláme dozlatova.
Poté můžeme podávat. Na talíř dáme jablka, játra a posypeme smaženou cibulkou.
Jako příloha se nejlépe hodí rozpečená bageta nebo čerstvé bílé pečivo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.