Receptář29. září  2017 v 09:30  

Telecí játra s jablky a cibulí

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady B.

Neexistuje potravina, která by měla více železa, než obsahují játra. Jsou však také právem označována bombou, obsahující totiž velké množství cholesterolu. 100 gramů jater obsahuje dvojnásobnou doporučenou dávku cholesterolu na den. Kdo má zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, rozhodně by měl hlídat frekvenci příjmu pokrmů z jater. 

Na druhou stranu, v játrech se také nachází značné množství lecitinu – látky pomáhající snižovat koncentrace cholesterolu v krvi. Tím se problém jater, jako významného zdroje cholesterolu, mírně vylepšuje. Při konzumaci jater je třeba mít na mysli jedno přísloví: „Všeho s mírou“. Občas si tuto lahůdku dopřejme. A telecí játra jsou lahůdkou opravdovou. 

Suroviny na 4 porce: 

4 plátky jater po cca 120 g
2 cibule
2 jablka
sádlo
trochu hladké mouky
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Nejprve osmažíme drobně nakrájenou cibuli, na ni přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a podusíme je. Na jiné pánvi zprudka opečeme na sádle játra, předem opepřená a obalená v mouce. Když jsou játra měkká, osolíme je a přidáme k nim podušená jablka s cibulí. Podáváme s opečeným chlebem, bramborami v různých úpravách či dušenou rýží. 

Celková doby přípravy tohoto receptu potrvá přibližně 30 minut. 

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-141,7
  Srážky: přeháňky, D5-136,2
  Srážky: přeháňky, D5-128,5

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace