Receptář29. září  2017 v 09:30  

Telecí játra s jablky a cibulí

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Rostislav Duršpek

Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady B.

Neexistuje potravina, která by měla více železa, než obsahují játra. Jsou však také právem označována bombou, obsahující totiž velké množství cholesterolu. 100 gramů jater obsahuje dvojnásobnou doporučenou dávku cholesterolu na den. Kdo má zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, rozhodně by měl hlídat frekvenci příjmu pokrmů z jater. 

Na druhou stranu, v játrech se také nachází značné množství lecitinu – látky pomáhající snižovat koncentrace cholesterolu v krvi. Tím se problém jater, jako významného zdroje cholesterolu, mírně vylepšuje. Při konzumaci jater je třeba mít na mysli jedno přísloví: „Všeho s mírou“. Občas si tuto lahůdku dopřejme. A telecí játra jsou lahůdkou opravdovou. 

Suroviny na 4 porce: 

4 plátky jater po cca 120 g
2 cibule
2 jablka
sádlo
trochu hladké mouky
mletý pepř
sůl 

Postup: 

Nejprve osmažíme drobně nakrájenou cibuli, na ni přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a podusíme je. Na jiné pánvi zprudka opečeme na sádle játra, předem opepřená a obalená v mouce. Když jsou játra měkká, osolíme je a přidáme k nim podušená jablka s cibulí. Podáváme s opečeným chlebem, bramborami v různých úpravách či dušenou rýží. 

Celková doby přípravy tohoto receptu potrvá přibližně 30 minut. 

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Rostislav Duršpek

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 11. prosince  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Mandlové věnečky

    podle paní Marie ze Starého Lázu.

     
  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 11.12.2017 22:00 do 12.12.2017 00:05; na silnici 605 u obce Rozvadov okres Tachov; nehoda; střet OA s divočákem, bez zranění osob.
  Od 11.12.2017 15:05 do 12.12.2017 15:10; v ulici Americká v obci Tachov , délka 204m; Pozor! Olej na vozovce; olej na vozovce v délce 200 m
  místní komunikace, v obci Klatovy, okr. Klatovy, uzavřeno, Od 01.01.2018 17:00 Do 01.01.2018 19:00, úplná uzavírka náměstí Míru, Pražská, Vídeňská od křižovatky s místní komunikací Podbranská, Komenského, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace