Telecí játra s jablky a cibulí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Játra jako potravinu, si nejvíce ceníme pro vysoké množství vitamínů rozpustných v tucích. Jsou nejbohatším zdrojem vitaminu A, vysoký je též obsah vit D. Z vitamínů rozpustných ve vodě, musíme jmenovat vitamíny řady B.

Neexistuje potravina, která by měla více železa, než obsahují játra. Jsou však také právem označována bombou, obsahující totiž velké množství cholesterolu. 100 gramů jater obsahuje dvojnásobnou doporučenou dávku cholesterolu na den. Kdo má zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, rozhodně by měl hlídat frekvenci příjmu pokrmů z jater.

Na druhou stranu, v játrech se také nachází značné množství lecitinu – látky pomáhající snižovat koncentrace cholesterolu v krvi. Tím se problém jater, jako významného zdroje cholesterolu, mírně vylepšuje. Při konzumaci jater je třeba mít na mysli jedno přísloví: „Všeho s mírou“. Občas si tuto lahůdku dopřejme. A telecí játra jsou lahůdkou opravdovou.

Suroviny na 4 porce:

4 plátky jater po cca 120 g
2 cibule
2 jablka
sádlo
trochu hladké mouky
mletý pepř
sůl

Postup:

Nejprve osmažíme drobně nakrájenou cibuli, na ni přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a podusíme je. Na jiné pánvi zprudka opečeme na sádle játra, předem opepřená a obalená v mouce. Když jsou játra měkká, osolíme je a přidáme k nim podušená jablka s cibulí. Podáváme s opečeným chlebem, bramborami v různých úpravách či dušenou rýží.

Celková doby přípravy tohoto receptu potrvá přibližně 30 minut.

Telecí játra s jablky a cibulí podle receptu Mirky Kuntzmannové