Těstovinový závin s dýní a ořechy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů.

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 600 g dýně
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g špenátových listů
  • hrst sekané bazalky
  • 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Z mouky, dvou vajec a špetky soli vypracujeme těsto, které vložíme na 30 minut do lednice. Dužinu z dýně nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Dýní scedíme a rozmačkáme, vmícháme zbylé vejce, ořechy, parmazán a bazalku. Dochutíme solí, pepřem a skořicí.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále na dva obdélníky, na ně naneseme nádivku, svineme, zabalíme do potravinového papíru, převážeme provázkem a vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Vodu slijeme, závin vybalíme a nakrájíme.

Na olivovém oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli a špenátové listy, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí omáčky.

Závin klademe na nahřáté talíře a přelijeme omáčkou.

autor: posluchač