Třešňový nebo višňový nářez
Třešně nebo višně jsou ovoce, které z našich zahrádek i jídelníčků pomalu mizí. Pokud je však doma máte, využijte je a vyzkoušejte recept na třešňový nářez.
Suroviny na 4 porce:
500 g tmavých zralých třešní nebo
1 větší sklenice višňového kompotu (720 ml)
3 vejce
400 g měkkého tvarohu
4 polévkové lžíce pískového cukru
3 housky nebo rohlíky
100 ml mléka
špetka soli
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Nejprve nakrájíme rohlíky na drobné kostičky a přelijeme je mlékem. Promícháme a necháme chvilku stát, aby se mléko vsáklo.
Oprané a stopek zbavené třešně či kompotované višně dáme na síto a necháme je okapat.
Tvaroh utřeme se žloutky a cukrem, přidáme nasáklé rohlíky, okapané ovoce a tuhý sníh ze tří bílků.
Vše dobře, ale zlehka promícháme, a touto směsí naplníme máslem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč nebo zapékací mísu.
V předehřáté troubě pečeme při cca 160 °C 40 minut.
Nákyp nakrájíme na porce a podáváme teplý nebo studený.
Celková doba přípravy vám potrvá nejdéle 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.