Tříkrálové erteple
podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.
Suroviny:
- 8 velkých brambor
- 1 houska
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 250 g mletého masa
- lžíce sekané petrželky
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- vývar nebo voda
- 1 vejce
Postup:
Troubu rozpálíme na teplotu 200° C, alobal potřeme olejem, brambory oloupeme, zabalíme do alobalu a pečeme asi 45 minut.
Cibuli pokrájíme a necháme zesklovatět na másle, přidáme mleté maso a orestujeme. Vmícháme bylinky, česnek, housku namočenou ve vývaru, osolíme a opepříme. Brambory vyndáme z alobalu, necháme vychladnout, na spodní straně zařízneme do roviny, vršky odřízneme a brambory vydlabeme.
Vydlabanou část brambor rozmačkáme a přidáme do masa. Směsí naplníme brambory, dáme do pekáče, podlijeme vývarem a zapékáme přibližbě 10 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.