Tvarohové palačinky
Palačinky – všemi generacemi milovaná pochoutka. Myslím, že nechybí na jídelníčku žádné rodiny. Tento recept je velmi jednoduchý, dobře ho zvládnou připravit i děti. Použitý tvaroh v těstě zaručuje, že jsou palačinky velmi chutné a vláčné.
Náplň můžeme zvolit různou, podle možnost, nálady a chuti. Nemusíme je však plnit, ale lze je jen pocukrovat a posypat mletými ořechy nebo je můžeme použít jako přílohu třeba k zadělávaným zeleninovým pokrmům. Z jednoho základního těsta můžeme mít tedy mnoho druhů. Od sytícího pokrmu až po laskominu.
Suroviny na cca 10 palčinek:
125 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
500 ml mléka
2 vejce
sůl
máslo na pečení
jablečné pyré
sladká tvarohová pomazánka
marmeláda
dušená zelenina, sýrová náplň apod.
Postup:
Tvaroh utřeme se žloutky, osolíme a rozředíme mlékem. Do této směsi postupně přisypáváme mouku a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout.
Palačinky pečeme na másle z obou stran do zlatavého zabarvení.
Plníme zvolenou náplní a podáváme teplé i studené.
Celková doba přípravy je cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.