Uzená kýta s medovou glazurou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Starého Lázu.

Suroviny:

800 g uzené kýty
olej na smažení
500 g menších mrkví
1 střední pórek
sůl
1 cibule
150 g žampiónů
4 rajčata
3 lžíce medu
2 lžíce koňaku
1 lžíce drceného černého pepře
1 hrst lístků tymiánu

Postup:

Uzenou kýtu opečeme ze všech stran na oleji, přendáme i s výpekem do pekáče, podlijeme a pečeme při teplotě 190° C 30 minut. Během pečení přeléváme výpekem. Mrkev s pórkem nakrájíme na špalíčky.

Mrkev vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka.

Cibuli nakrájíme nadrobno, žampióny očistíme a pokrájíme na menší kousky, rajčata na měsíčky.

Na oleji orestujeme cibuli a žampióny, když žampióny změknou, přidáme mrkev, pórek a rajčata. Zeleninu osolíme, prohřejeme a odstavíme.

V misce promícháme med s koňakem, tymiánem, pepřem a uzenou kýtu potřeme touto směsí. Dáme na 15 minut dopéct.

Hotovou kýtu nakrájíme na plátky a podáváme s orestovanou zeleninou.

Doporučená příloha: pečivo, brambory…

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.