Uzlíky od Evy
Toto pečivo není příliš náročné, ale výsledek je velkolepý. Uzlíky nebo i jiné tvary, které z těsta můžeme připravit, jsem se naučila od své kamarádky Evy, která je mistrní ve svém oboru. Než se s ní stačíte pořádně přivítat, uzlíky jsou pečené a nevídaná pochoutka na stole. Někdy je podává jen s máslem, jindy rozříznuté a naplněné třeba sýrem a zeleninou. Všechny varianty jsou výborné. Vyzkoušené jsou i s marmeládou nebo jen tak suché.
Suroviny na 20-24 ks:
500 g hladké mouky
250 ml teplého mléka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
42 g droždí
100 ml oleje
1 lžíce rozehřátého sádla
70 g slunečnicových semínek
Suroviny na potření a posypání:
1 vejce
sezamová nebo slunečnicová semínka nebo mák, event. hrubá sůl...
Postup:
Mouku promícháme se solí a nahřejeme. Buď v mikrovlnné troubě, nebo na topení, podle možností.
Do teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a necháme několik minut na teplém místě.
Když droždí v mléku pěkně vzejde, přidáme s ostatními surovinami k mouce a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto je vláčné, měkké a kyne velmi rychle.
Vykynuté rozdělíme na cca 20–24 dílků. Z každého vytvoříme váleček a utvoříme uzlíky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku kynout.
Potom je namažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle své chuti některými semínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.
Celková doba přípravy uzlíků podle tohoto receptu trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.