Receptář3. listopadu  2017 v 09:30  

Uzlíky od Evy

Uzlíky od Evy - Foto: Mirka Kuntzmannová

Uzlíky od EvyFoto: Mirka Kuntzmannová

Toto pečivo není příliš náročné, ale výsledek je velkolepý. Uzlíky nebo i jiné tvary, které z těsta můžeme připravit, jsem se naučila od své kamarádky Evy, která je mistrní ve svém oboru. Než se s ní stačíte pořádně přivítat, uzlíky jsou pečené a nevídaná pochoutka na stole. Někdy je podává jen s máslem, jindy rozříznuté a naplněné třeba sýrem a zeleninou. Všechny varianty jsou výborné. Vyzkoušené jsou i s marmeládou nebo jen tak suché.

Suroviny na 20-24 ks: 

500 g hladké mouky
250 ml teplého mléka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
42 g droždí
100 ml oleje
1 lžíce rozehřátého sádla
70 g slunečnicových semínek 

Suroviny na potření a posypání: 

1 vejce
sezamová nebo slunečnicová semínka nebo mák, event. hrubá sůl... 

Postup: 

Mouku promícháme se solí a nahřejeme. Buď v mikrovlnné troubě, nebo na topení, podle možností. 

Do teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a necháme několik minut na teplém místě. 

Když droždí v mléku pěkně vzejde, přidáme s ostatními surovinami k mouce a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Těsto je vláčné, měkké a kyne velmi rychle. 

Vykynuté rozdělíme na cca 20–24 dílků. Z každého vytvoříme váleček a utvoříme uzlíky. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku kynout. 

Potom je namažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme podle své chuti některými semínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení. 

Celková doba přípravy uzlíků podle tohoto receptu trvá přibližně 2 hodiny. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. listopadu  2017 v 09:30       rubrika: Receptář

    Pohankové rizoto

    Tento recept je dalším „pohankovým“. Vhodná kombinace pohanky a zeleniny je velmi zdravá. Maso je zde jakýmsi bonusem. Kdo se bez něj obejde, lze připravit toto rizoto bezmasé. V tom případě bychom použili o něco větší...

     
  • 15. listopadu  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Kytkožroutský listopad? Posvícení s husou na pelyňku

    Někdo by mohl soudit, že kytkožrout nemůže být masožrout, ale to je velký omyl. I kytkožrouti drží pořádně mastné posvícení. Jen se jim lépe tráví.

     
  • 10. listopadu  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Červené zelí s jablky

    Trochu jiná úprava zelí. Můžeme však občas ochutnat něco jiného než to, na co jsme zvyklí. Věřím, že takto upravené zelí si najde místo v jídelníčku u většiny posluchačů. Jeho kombinace s jablky je velmi vhodná k uvedenému...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace