Vánoční paštika
podle paní Miroslavy z Horažďovic.
Suroviny:
- 0,5 kg vepřového masa
- 0,5 kg uzeného masa
- 0,5 kg hovězího masa
- 0,5 kg telecího masa (lze nahradit i drůbežím)
- 0,5 l kvalitního bílého vína
- 1 až 1,5 a tuby sardelové pasty
Postup:
Maso uvaříme (nejlépe každé zvlášť, aby se chuti nesmísily) a jemně osolíme (při solení počítejte so solí obsaženou v sardelové pastě). Maso semeleme na masovém mlýnku, dobře prohněteme se sardelovou pastou a bílým vínem, které postupně podle chuti přiléváme. Necháme tak den nebo dva uležet.
Vymažeme pekáč máslem a vysypeme jej strouhankou. Masovou směs do něj rozložíme a dáme zapéct do trouby.
Servírujeme teplé, pokapané citrónovou šťávou.
Podáváme s bílým vínem a pečivem nebo toustem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.