Vánoční paštika

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Miroslavy z Horažďovic.

Suroviny:

  • 0,5 kg vepřového masa
  • 0,5 kg uzeného masa
  • 0,5 kg hovězího masa
  • 0,5 kg telecího masa (lze nahradit i drůbežím)
  • 0,5 l kvalitního bílého vína
  • 1 až 1,5 a tuby sardelové pasty 

Postup:

Maso uvaříme (nejlépe každé zvlášť, aby se chuti nesmísily) a jemně osolíme (při solení počítejte so solí obsaženou v sardelové pastě). Maso semeleme na masovém mlýnku, dobře prohněteme se sardelovou pastou a bílým vínem, které postupně podle chuti přiléváme. Necháme tak den nebo dva uležet.

Vymažeme pekáč máslem a vysypeme jej strouhankou. Masovou směs do něj rozložíme a dáme zapéct do trouby.

Servírujeme teplé, pokapané citrónovou šťávou.

Podáváme s bílým vínem a pečivem nebo toustem.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.