Vánoční paštika
podle paní Aleny z Chodova.
Suroviny:
400 g vepřových jater
200 g syrového sádla
100 g libového vepřového masa
1 lžička soli
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce brandy
čerstvě drcený černý pepř
špetka mletého zázvoru
1 stroužek česneku
nastrouhaná kůra z půlky citronu
100 g loupaných mandlí
200 g anglické slaniny
Postup:
Játra a sádlo umeleme na masovém strojku, vepřové maso nakrájíme na kostky a vše necháme v lednici vychladit. Maso potom rozmixujeme a přidáme do něj sůl i koření. Postupně přiléváme smetanu a vymícháme do hladké hmoty.
Přidáme játra, brandy a nakonec sádlo. Opět dobře promícháme a na závěr ještě dáme česnek, citronovou kůru a půlky mandlí.
Formu vyložíme anglickou slaninou a naplníme paštikou. Formu posadíme do pekáče s vodou a pečeme v troubě 45-50 minut při 150 °C.
Upečenou paštiku vyklopíme a podáváme s chlebem nebo čerstvým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.