Vánoční pečivo - Vánočka

V á n o č k a podle babičky, recept paní Jiřiny

Suroviny:

1/2 kg polohrubé mouky,
30 g droždí,
100 g pískového cukru,
mléko,
150 g másla,
1 vejce,
2 žloutky,
sůl,
vanilkový cukr,
smetana,
koření - muškátový oříšek, hřebíček,
rozinky,
mandle,
kandované ovoce,
tuk na vymazání plechu,
žloutky,
mléko na potření těsta.


Postup:

Mouku prosijeme a dáme na teplé místo nahřát.

Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru, malé množství vlahého mléka a mouky - to vše zamícháme a necháme k y n o u t.

Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce a dva žloutky, mírně osolíme a nastrouháme koření (hřebíček a muškátový oříšek), dále přidáme cukr a vanilkový cukr. Do směsi vlijeme vykynutý kvásek a vlažnou smetanu. Za stálého míchání přidáme mandle a kandované ovoce. Směs necháme k y n o u t.

Těsto rozdělíme na 9 dílů. Z nich upleteme vánočku a potřeme směsí žloutku a mléka. Přidáme mandle a necháme opět vykynout.

Po vkynutí dáme na vymaštěný plech a pečeme !

autor: posluchač