Vánoční perníčky zdobené polevou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jany ze Smilova.

Suroviny:

  • 40 dkg hladká mouka
  • 2 vejce
  • 5 dkg másla
  • 14 dkg cukru moučka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 žloutek na potření po upečení

Bílková poleva:

  • 15 dkg prosátého moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Postup:

Mouku prosejeme, přidáme vejce, změklé máslo, cukr, sodu perníkové koření a med. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici přes noc odpočinout. Odleželé těsto položíme na pomoučený vál a vyválíme plát asi ½ cm silný.

Vykrajujeme různé tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C a perníčky pečeme asi 10 minut. Ihned po upečení potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a necháme vychladnout.

Zdobíme dle fantazie bílkovou polevou a necháme zaschnout.

autor: posluchač