Vánoční perníčky zdobené polevou
podle paní Jany ze Smilova.
Suroviny:
- 40 dkg hladká mouka
- 2 vejce
- 5 dkg másla
- 14 dkg cukru moučka
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 žloutek na potření po upečení
Bílková poleva:
- 15 dkg prosátého moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 lžičky citrónové šťávy
Postup:
Mouku prosejeme, přidáme vejce, změklé máslo, cukr, sodu perníkové koření a med. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici přes noc odpočinout. Odleželé těsto položíme na pomoučený vál a vyválíme plát asi ½ cm silný.
Vykrajujeme různé tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C a perníčky pečeme asi 10 minut. Ihned po upečení potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a necháme vychladnout.
Zdobíme dle fantazie bílkovou polevou a necháme zaschnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.