Velikonoční černoušek
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
250 g hladké mouky
200 g cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
50 g másla
30 g kakaa
200 ml mléka
malinová marmeláda
citronová poleva
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
fondánová, čokoládová nebo cukrová vajíčka na ozdobení
Postup:
Do mísy prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, mléko, rozehřáté vlahé máslo, kakao a dobře promícháme.
Těsto vlijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 °C cca 40 minut.
Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme vychladnout. Poté jej podélně rozkrojíme a namažeme malinovou marmeládou.
Celý povrch polijeme citronovou polevou. Dozdobíme fondánovými, čokoládovými nebo cukrovými vajíčky dle vlastní fantazie.
Celková doba přípravy trvá asi 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka