Velikonoční jidáše

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Iva Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni.

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 120 g másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • med

Postup:

Z trochy mléka, mouky a droždí připravíme kvásek, necháme vzejít a přidáme do zbylé mouky, cukru, soli a másla utřeného se žloutky. Doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme vykynout. Z těsta nakrájíme kousky, které stočíme do spirály, klademe na vymaštěný plech a necháme vykynout. Spirály potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. Během pečení potíráme medem. Po upečení obalíme v moučkovém cukru se skořicí.

autor: šéfkuchař