Vepřová panenka plněná fáší z králíka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Romana Kareše ze Švejk restaurantu Tivoli v Plzni

Suroviny na přípravu masa:

  • 1 panenku o váze 800 g
  • 1 vepřová bránice
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý listový špenát

Suroviny na fáš:

  • 250 g králičího masa ze hřbetu
  • 0,5 l smetany
  • 1 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžičky cherry

Postup:

Králíčí maso si nakrájíme na kousky a umeleme. Vložíme do misky, přidáme smetanu, vejce, ochutíme muškátovým oříškem a cherry. Vše dobře promícháme a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice. Potom vše rychle rozmixujeme dohladka a osolíme. Opět dáme do lednice vychladit.

Panenku si podél rozkrojíme do 2/3, rukou rozklepeme, pouze z vnitřní strany osolíme a opepříme. Na vzniklý plát masa poklademe listy špenátu a doprostřed po délce rozprostřeme fáž. Vznikne nám roláda. Stočíme ji a zabalíme do bránice. Maso opečeme dozlatova ze všech stran, a poté přendáme do pekáčku spojem bránice dolů, aby se nám nerozevřela. Přidáme máslo a v rozehřáté troubě pečeme zhruba 15 minut na 160 - 170 °C.

Štáva:
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a společně s ořezem z králíka a vepřovou panenkou orestujeme. Po zhnědnutí přidáme tymián, bobkový list a česnek. Zahustíme hladkou moukou a promícháme. Na mírném ohni lehce směs povaříme. Přilijeme cherry a vývar a vše opět povaříme dalších 20 minut. Do hotové omáčky vmícháme studené máslo, přecedíme ji a osolíme.

Podáváme s pečenými brambory ve slupce nebo restovanými brambory.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.