Vepřová panenka s fazolkami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Fazolové lusky jsou zelenina, na rozdíl od jejich suchých semen, které patří mezi luštěniny. Konzumací fazolových lusků naše tělo téměř neobohatíme o tuk, ale naopak mu poskytneme živiny, které velmi potřebujeme.

Obsahují totiž jak vitamíny, především vitaminy skupiny B, ale také vit. K a E a řadu minerálních látek, především, draslík, hořčík, selen, fosfor, měď, zinek a sodík. V neposlední řadě se ještě zmíním o vláknině a bílkovinách, které fazolové lusky také obsahují. Myslím, že je velmi vhodné fazolky zařadit do našich jídelníčků. Jejich sezóna začíná…

Suroviny na 2 porce:

4 vyšší špalíčky z vepřové panenky po cca 70 g
2 snítky čerstvé rozmarýny
1 velká cibule
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sádla na opékání
250 g čerstvých nebo mražených fazolek
50 g slaniny
mletý pepř
sůl

Postup přípravy masa:

Špalíčky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a proložíme rozmarýnkou. V chladu necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi rozpálíme sádlo, prudce v něm orestujeme cibuli, nakrájenou na plátky.

Po krátkém orestování cibule přidáme naložený pepř, marinované maso včetně rozmarýnu a opékáme z každé strany cca 4 minuty. Během opékání masa cibuli mícháme, aby se nepřipálila. Má mít jen světle hnědou barvu.

Měkké maso rozdělíme na talíře, obložíme restovanou cibulí a fazolkami.

Postup přípravy fazolek:

Čerstvé fazolky očistíme, propereme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Ve slané vodě je krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme. Poté je zchladíme studenou vodou a na sítu necháme okapat.

V nádobě rozškvaříme najemno nakrájenu slaninu, přidáme fazolky a rychle prohřejeme. Použijeme-li fazolky mražené, stačí, když je jen propláchneme teplou vodou, ostatní postup je stejný

Doporučená příloha: šťouchané brambory a čerstvá zelenina.

Celková doba přípravy je 1 hodina, bez doby potřebné k odležení masa.