Vepřová pečeně po Bavorsku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 1 ½ vepřové krkovice
  • 3 stroužky česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 2 menší mrkve
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička másla
  • ½ l světlého piva
  • ½ l vývaru (možno použít vývaru z kostky)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce nasucho opražené hladké mouky

Postup:

Maso nejprve otřeme vlhkým ubrouskem, pak ho osolíme a opepříme. Oloupaný česnek prolisujeme, smícháme s kmínem, majoránkou a najemno nastrouhanou kůrou z dobře omytého citrónu. Touto směsí potřeme maso a v rozpáleném sádle ho zprudka ze všech stran opečeme.

K opečenému masu přidáme cibuli a mrkev, obojí nakrájené na kostičky. Podlijeme cca polovinou uvedeného množství piva a vývaru a ve vyhřáté troubě pečeme při 170 °C 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podle potřeby maso obracíme a podléváme zbylým vývarem a pivem.

Když je maso měkké a dozlatova upečené, tak ho z pekáče vyjmeme a odložíme na teplé místo. Zbylou šťávu se zeleninou propasírujeme a vzniklou omáčku podle potřeby zahustíme malým množstvím nasucho opražené mouky a krátce povaříme. Nakonec zjemníme kouskem čerstvého másla.

Maso nakrájíme na porce a přelijeme malým množstvím omáčky.

Takto upravené maso podáváme nejčastěji s dušeným zelím a bavorskými bramborovými knedlíky, které se připravují z vařených moučných brambor, žloutků, bramborového škrobu a mouky a jsou plněné osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou.

Celková doba přípravy cca 2 hodiny.