Vepřové kotlety s pomerančem
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí po cca 170 g
40 g sádla
1 kávová lžička mletého pepře
1 polévková lžíce hladké mouky
worcesterská omáčka
šťáva z ½ pomeranče
sůl
4 plátky dobře omytého pomeranče
1 kávová lžička másla
1 kávová lžička krystalového cukru
cca 5 ml brandy nebo jemné pálenky
Postup:
Kotlety naklepeme, od kosti do poloviny uvolníme, aby se dobře propekly, osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. V rozpáleném sádle je z každé strany asi 4 minuty opečeme. Hotové odložíme na zahřátou mísu, výpek podlijeme šťávou z ½ pomeranče, ochutíme worcesterskou omáčkou, krátce povaříme a přelijeme kotlety.
Z dobře omytého pomeranče přespříč nakrájíme 4 plátky a každý posypeme malým množstvím cukru. Na pánvi rozehřejeme máslo a plátky pomeranče na něm krátce podusíme. Do šťávy k podušeným pomerančům přidáme cca 5 ml brandy nebo pálenku. Plátky pomeranče obložíme opečené maso a přelijeme je vzniklou šťávou.
Příloha: dušená rýže, vařené, pečené nebo smažené brambory, kompoty.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.