Receptář12. ledna  2018 v 09:30  

Vepřové maso s vůní exotiky

Vepřové maso s vůní exotiky podle receptu Mirky Kuntzmannové - Foto: Josef Kubát

Vepřové maso s vůní exotiky podle receptu Mirky KuntzmannovéFoto: Josef Kubát

Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

Je třeba mít však na mysli, že nic se nemá přehánět, zejména právě množstvím koření. Žádné by nemělo být dominantní, spíš bychom ho v pokrmu měli jen tušit. To je potom ta správná harmonie chuti. Ale každý z nás má jiný jazýček a řídí se chutí vlastní. 

Základní suroviny pro 4-6 osob: 

750 g libového vepřového plecka1 středně velká cibule
1 lžička pepře hrubě mletého
5 hřebíčků
3 lžíce oleje
100 g sterilovaných žampiónů
200 ml smetany ke šlehání 

Suroviny na marinádu: 

150 ml bílého jogurtu
5 stroužků česneku
½ lžičky čerstvého zázvoru
¼ lžičky mletého kardamomu
sůl 

Postup: 

Omyté a osušené maso nakrájíme na menší plátky, lehce je naklepeme a potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním bílého jogurtu s utřeným česnekem, mletým kardamomem, strouhaným zázvorem a solí. V chladu necháme 1-2 hodiny v chladu. 

V kastrolu rozpálíme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme maso i se zbylou marinádou, hřebíček a opepříme. Přiklopíme poklicí a pomalu dusíme, až šťáva vysmahne. 

Potom přidáme okapané žampiony a zalijeme smetanou. Promícháme, přiklopíme poklicí a dodusíme doměkka, tj. asi 30 minut. 

Mirka Kuntzmannová doporučuje jako přílohu k takto připravenému vepřovému masu vařenou nebo dušenou rýži, popř. těstoviny nebo vařenou pohanku 

Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu potrvá přibližně 45 minut (bez doby potřebné k marinování). 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     
  • 29. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Sulc

    Právě na Silvestra sulc připravuji téměř každý rok, bez něj by to nebylo ono. Nutno říct, že je tato lahůdka velice zdravá, neboť obsahuje velké množství kolagenu. To ocení především dříve narození, kteří začínají mít...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-78,2
  Srážky: sněžení, D5-77,8
  Srážky: sněžení, D5-53,0

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace