Vepřové maso s vůní exotiky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

Je třeba mít však na mysli, že nic se nemá přehánět, zejména právě množstvím koření. Žádné by nemělo být dominantní, spíš bychom ho v pokrmu měli jen tušit. To je potom ta správná harmonie chuti. Ale každý z nás má jiný jazýček a řídí se chutí vlastní.

Základní suroviny pro 4-6 osob:

750 g libového vepřového plecka1 středně velká cibule
1 lžička pepře hrubě mletého
5 hřebíčků
3 lžíce oleje
100 g sterilovaných žampiónů
200 ml smetany ke šlehání

Suroviny na marinádu:

150 ml bílého jogurtu
5 stroužků česneku
½ lžičky čerstvého zázvoru
¼ lžičky mletého kardamomu
sůl

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na menší plátky, lehce je naklepeme a potřeme marinádou, kterou jsme připravili smícháním bílého jogurtu s utřeným česnekem, mletým kardamomem, strouhaným zázvorem a solí. V chladu necháme 1-2 hodiny v chladu.

V kastrolu rozpálíme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme maso i se zbylou marinádou, hřebíček a opepříme. Přiklopíme poklicí a pomalu dusíme, až šťáva vysmahne.

Potom přidáme okapané žampiony a zalijeme smetanou. Promícháme, přiklopíme poklicí a dodusíme doměkka, tj. asi 30 minut.

Mirka Kuntzmannová doporučuje jako přílohu k takto připravenému vepřovému masu vařenou nebo dušenou rýži, popř. těstoviny nebo vařenou pohanku

Celková doba přípravy jídla podle tohoto receptu potrvá přibližně 45 minut (bez doby potřebné k marinování).