Vepřový prejt

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:
půlka vepřové hlavy
10 dkg bůčku
kousek podbradku
250 g vařených plic a jater
100 g syrových jater
pepř, sůl, majoránka
2 stroužky česneku
5 dkg cibule
2 žemle
5 dkg škvařeného sádla
vývar z masa

Postup:
Semeleme syrová játra, bůček a žemle zvlhčené vývarem. Maso z hlavy a s ostatním masem uvaříme v osolené vodě do měkka, vykostíme a rozsekáme nadrobno. Přidáme semleté ingredience. Přelijeme vývarem podle potřeby. Přidáme koření kromě cibule - tu nadrobno nakrájíme a osmahneme do zlatova na polovině škvařeného sádla, potom přidáme do hotové směsi.

Zamícháme, nejlépe rukou. Naplníme pekáček vymazaný druhou polovinou sádla.

Dáme péci.

Kyselá okurka, čerstvý dobrý chléb, pivo.

Obměna: prejt lze plnit do střívek a vařit jitrničky.