Vepřový prejt
podle paní Aleny z Chodova
Suroviny:
půlka vepřové hlavy
10 dkg bůčku
kousek podbradku
250 g vařených plic a jater
100 g syrových jater
pepř, sůl, majoránka
2 stroužky česneku
5 dkg cibule
2 žemle
5 dkg škvařeného sádla
vývar z masa
Postup:
Semeleme syrová játra, bůček a žemle zvlhčené vývarem. Maso z hlavy a s ostatním masem uvaříme v osolené vodě do měkka, vykostíme a rozsekáme nadrobno. Přidáme semleté ingredience. Přelijeme vývarem podle potřeby. Přidáme koření kromě cibule - tu nadrobno nakrájíme a osmahneme do zlatova na polovině škvařeného sádla, potom přidáme do hotové směsi.
Zamícháme, nejlépe rukou. Naplníme pekáček vymazaný druhou polovinou sádla.
Dáme péci.
Kyselá okurka, čerstvý dobrý chléb, pivo.
Obměna: prejt lze plnit do střívek a vařit jitrničky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.