Receptář9. června  2017 v 09:20  

Viška pašticada

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření - Foto:  susieredshoes,  CC BY-NC 2.0

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a kořeníFoto:  susieredshoes, CC BY-NC 2.0

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší. 

Suroviny na 6-8 porcí: 

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání 

Postup: 

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. 

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme. 

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. 

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. 

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa. 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta. 

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  silnice I/22, Nalžovské Hory - Hradešice, okr. Klatovy, pomalu jedoucí vozidlo údržby, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 24.02.2018 08:26 Do 24.02.2018 16:00, úprava stromů a ...
  silnice I/27, část obce Kozí, v katastru obce Běšiny, okr. Klatovy, stavební práce, levý jízdní pruh uzavřen, Od 27.02.2018 10:00 Do 09.03.2018 23:59, uzavírka (částečná) silnice I/27 (v extravilánu), ...
  Od 27.2.2018 07:00 do 9.3.2018 19:00; na silnici 27 u obce Běšiny okres Klatovy , délka 1.5km; práce na silnici; jeden jízdní pruh uzavřen

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace