Viška pašticada

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší.

Suroviny na 6-8 porcí:

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání

Postup:

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky.

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme.

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje.

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem.

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa.

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta.

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny.