Receptář9. června  2017 v 09:20  

Viška pašticada

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření - Foto:  susieredshoes,  CC BY-NC 2.0

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a kořeníFoto:  susieredshoes, CC BY-NC 2.0

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší. 

Suroviny na 6-8 porcí: 

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání 

Postup: 

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. 

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme. 

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. 

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. 

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa. 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta. 

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 24.8.2017 10:20 do 12:25; v ulici K. H. Borovského v obci Tachov; nehoda; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; 2 x OA bez zranění
  Od 24.8.2017 10:15 do 12:20; v ulici Koterovská v obci Plzeň; nehoda; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; OA náraz do sloupu bez zranění
  Od 24.8.2017 10:15 do 12:20; na silnici 26 u obce Střelice okres Plzeň-jih; nehoda; probíhá vyšetřování nehody, nebezpečí; NA s dodávkou bez zranění

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace