Receptář9. června  2017 v 09:20  

Viška pašticada

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření - Foto:  susieredshoes,  CC BY-NC 2.0

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a kořeníFoto:  susieredshoes, CC BY-NC 2.0

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší. 

Suroviny na 6-8 porcí: 

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání 

Postup: 

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. 

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme. 

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. 

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. 

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa. 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta. 

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 20. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Zadělávaná kapusta

    Kapusta je bohatou zásobárnou jak vitaminů, tak nerostných látek. Její obliba není velká, zřejmě pro její štiplavou vůni při vaření. Ta však vymizí velmi rychle. Je nutné z počátku varu nechat nádobu, kde kapustu vaříme,...

     
  • 16. října  2017 v 09:20       rubrika: Receptář

    Houbová směs pod maso

    podle paní Marie z Újezda u Svatého Kříže.

     
  • 13. října  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí

    Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 20.10.2017 15:20 do 17:25; v ulici Tř. 1. máje v obci Přeštice okres Plzeň-jih; nehoda; 2x OA se zraněním
  Od 20.10.2017 14:35 do 19:00; na silnici 21 v obci Planá okres Tachov; u OC Tesco; nehoda nákladního vozidla; probíhají záchranné a vyprošťovací práce; uzavřeno; kamion x OA se zraněním, na místo všechny ...
  Od 20.10.2017 14:55 do 21.10.2017 15:00; v ulici Tř. 1. máje v obci Přeštice okres Plzeň-jih; u výjezdu od BČS Benzina; Pozor! Olej na vozovce; rozlitý olej na vozovce

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace