Receptář9. června  2017 v 09:20  

Viška pašticada

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření - Foto:  susieredshoes,  CC BY-NC 2.0

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a kořeníFoto:  susieredshoes, CC BY-NC 2.0

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší. 

Suroviny na 6-8 porcí: 

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání 

Postup: 

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. 

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme. 

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. 

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. 

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa. 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta. 

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. června  2017 v 09:20     FotogalerieAudio  rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Sirup z květů bezinky

    Právě kvetou bezinky, neboli bez černý, a tak pro vás máme tradiční a osvědčený recept na sirup z bezinkových květů. Postup i recept je jednoduchý, ale několik zásad se nesmí zanedbat.

     
  • 2. června  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Chutná a zdravá pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které není sladké, svou chutí připomíná ořechy. Tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků, které záleží na stupni zralosti, i přesto se hodí do dietní stravy.

     
  • 26. května  2017 v 09:27     Audio  rubrika: Receptář

    Smetanová polévka s pohankou

    Tento recept představuje pohanku zase v trochu jiném světle, ale především s jinou chutí, než jsme na pohanku zvyklí. Její typická chuť je zjemněna smetanou a výborně podtržena a ochucena kořením. Je to chuťově i výživově...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 26.6.2017 11:50 do 12:50; v ulici Plzeňská v obci Klatovy; na úrovni ulice Pod Koníčky; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; neprůjezdný jeden jízdní pruh; traktor s elektronicky zablokovaným motorem, ...
  Od 26.6.2017 11:20 do 12:20; v ulici Vejprnická v obci Plzeň; křiž. s ul. Vejprnická; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění, únik provozních kapalin nehlášen.
  ulice náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, sportovní akce, Od 27.06.2017 06:00 Do 27.06.2017 22:00, ul. nám. Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace