Receptář9. června  2017 v 09:20  

Viška pašticada

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a koření - Foto:  susieredshoes,  CC BY-NC 2.0

Pašticada je tradiční chorvatské jídlo, které se vyznačuje pomalým a dlouhým dušením hovězího masa ve speciální omáčce z vína, zeleniny a kořeníFoto:  susieredshoes, CC BY-NC 2.0

Tento pokrm pochází z Jadranu. Kdybychom název přeložili, tak pašticáda znamená jídlo či pokrm, Viška dává na vědomí, odkud pochozí, z ostrova Vis. Omáčka je velmi tmavá a má zvláštní chuť po hřebíčku a víně.

Pašticádu lze připravit i z na plátky nakrájeného masa, pak je doba přípravy značně kratší. 

Suroviny na 6-8 porcí: 

1 kg zadního hovězího masa
60 g slaniny (pancety)
2 cibule
5 stroužků česneku
3 mrkve
4 hřebíčky
1 menší celer
70 g rajčatového protlaku
špetka mletého muškátového oříšku
4 bobkové listy
10 zrnek pepře
I lžíce cukru
0,5 dl vinného octa nebo o něco méně octa 8%
1dl červeného vína
1dl oleje
sůl
mletý pepř
vývar na podlévání 

Postup: 

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na klínky a na nudličky nakrájeným česnekem. Do masa napícháme i hřebíčky. 

Svaříme ocet s bobkovými listy, pepřem a necháme vychladnout. Studenou marinádou polijeme maso a v chladničce necháme proležet několik hodin. Během marinování alespoň dvakrát maso obrátíme. 

V oleji zpěníme cibuli, mrkev a celer, vše najemno nakrájené. Přidáme cukr a osmahneme, až zelenina zkaramelizuje. 

Do základu vložíme marinované maso, osolíme, opepříme a ochutíme mletým muškátovým oříškem a ze všech stran prudce opečeme. Podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak maso a velmi pomalu dusíme do změknutí. Během dušení maso obracíme a podléváme zbylým vínem a vývarem. 

Měkké maso nakrájíme na plátky. Zeleninu prolisujeme nebo rozmixujeme, povaříme a vrátíme do ní plátky masa. 

Vhodnou přílohou jsou bramborové noky, vařené těstoviny, dušená rýže, bramborová kaše či polenta. 

Viška pašticada podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny. 

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 8. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vánočka z osmi pramenů

    Vánočka nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Zpočátku to bývalo pečivo nepletené, podlouhlého tvaru, tak zvaná calta. Calta byla známa již ve 14. století a její původní vzhled se s postupem času měnil...

     
  • 1. prosince  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Dijonská roštěná

    Hovězí maso je poslední dobou v našem jídelníčku trochu opomíjené, především jeho vysokou cennou. Jednou za čas bychom si však kvalitní hovězí maso měli dopřát.

     
  • 24. listopadu  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Prošívaná deka, pod kterou se neohřejete

    Velmi jednoduchý na jedné straně, ale na straně druhé vynikající moučník, který měl svůj boom před několika léty. Myslím, že tento recept stojí za to ho „oprášit“ a připomenout. Je velmi rychlý, nenáročný a hlavně velmi...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  ulice náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 13.12.2017 13:00 Do 13.12.2017 20:00, ul. nám. Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice
  Od 11.12.2017 08:50 do 10:55; na silnici 605 u obce Ejpovice okres Rokycany , délka 153m; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 OA, bez zranění
  Od 11.12.2017 08:35 do 10:40; v ulici Topolová v obci Plzeň; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 OA, bez zranění

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace