Vodnice na kyselo
Zapomenutá, ale v poslední době opět znovuobjevená zelenina. Mnoho lidí ji konzumuje pouze v syrovém stavu, ale stojí za to vyzkoušet i tepelnou úpravu. Jeden takový recept vám nabízíme.
Suroviny na 4 porce:
500 g vodnice
1 cibule
cukr
vinný ocet
sůl
2–3 lžíce máslové jíšky
Postup:
Vodnici oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky a přelijeme vařící vodou. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat.
Přidáme okapanou vodnici, osolíme, okyselíme vinným octem, podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Měkkou vodnici zahustíme máslovou jíškou, podle chuti dosolíme, okyselíme, osladíme a krátce povaříme.
Takto upravenou vodnici podáváme jako zelí. Výborná je k vepřové pečeni, klobásám, jitrnicím apod.
Celková doba přípravy je 25 minut.
Vodnice má jemnou chuť, něco mezi kedlubny a ředkvičkami. Může se také nakládat jako zelí, pak má velice podobnou chuť jako kysané zelí. Velmi dobrá a rychlá je též její příprava na smetaně. V tom případě nastrouhanou vodnici podusíme na zpěněné cibulce, a když se vydusí voda, kterou vodnice pustí, zalijeme smetanou. Pak již jen prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.