Waldorfský salát
Waldorfský salát obsahuje na proužky nakrájená jablka, na kostičky nakrájený celer, hroznové víno a majonézu, event. majonézový dressing. Salát byl prvně připraven v roce 1893 v New Yorku v hotelu Waldorf.
Suroviny 2-4 porce:
500 g celeru
2 jablka
1 citrón
100 g hroznového vína
70 g jader vlašských ořechů
1 lžíce cukru
jablečný ocet
sůl
50 g majonézy
120 g kysané smetany
Postup:
Oloupaný celer nakrájíme na drobné kostičky. V cca 500 ml vody svaříme ocet, cukr a sůl. Přidáme nakrájený celer a povaříme cca 7 minut. Měkký celer scedíme a necháme ho vychladnout.
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky. Aby jablka neztmavla, zakapeme je citrónovou šťávou. Přidáme vychladlý celer, nasucho opražená jádra vlašských ořechů a dobře omyté bobule hroznového vína. Osolíme a promícháme s majonézou a zakysanou smetanou.
Podáváme vychlazené.
Celková doba přípravy je cca 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.