Waldorfský salát

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Waldorfský salát obsahuje na proužky nakrájená jablka, na kostičky nakrájený celer, hroznové víno a majonézu, event. majonézový dressing. Salát byl prvně připraven v roce 1893 v New Yorku v hotelu Waldorf.

Suroviny 2-4 porce:

500 g celeru
2 jablka
1 citrón
100 g hroznového vína
70 g jader vlašských ořechů
1 lžíce cukru
jablečný ocet
sůl
50 g majonézy
120 g kysané smetany

Postup:

Oloupaný celer nakrájíme na drobné kostičky. V cca 500 ml vody svaříme ocet, cukr a sůl. Přidáme nakrájený celer a povaříme cca 7 minut. Měkký celer scedíme a necháme ho vychladnout.

Oloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky. Aby jablka neztmavla, zakapeme je citrónovou šťávou. Přidáme vychladlý celer, nasucho opražená jádra vlašských ořechů a dobře omyté bobule hroznového vína. Osolíme a promícháme s majonézou a zakysanou smetanou.
Podáváme vychlazené.

Celková doba přípravy je cca 30 minut.