Zabijačkový guláš
Ne všichni máme možnost být při zabijačce, natož ochutnat všechny ty dobroty, které se při zabijačce konzumují. Na prejty, tlačenky a ovary se jistě všichni těší, podle zkušeností však králem zabijačky bývá i zabijačkový guláš.
Budeme ho vařit hodně pomaloučku polehoučku, aby se všechny vůně použitého masa a koření náležitě provázaly a aby nás hotový gulášek povznesl do stavu blaženosti.
Co si budeme povídat: guláš je guláš!
Suroviny na 8 porcí:
750 g vepřového plecka
300 g libového bůčku (event. laloku)
500 g směsi vepřových vnitřností (ledvinka, játra, slezina, srdce)
4 velké cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
kmín
mletý pepř
mletý zázvor
1-2 lžíce polohrubé mouky
vývar na podlití
sůl
Postup:
Maso a vnitřnosti očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm.
V kastrolu rozpálíme sádlo a dozlatova na něm osmažíme nakrájenou cibuli.
Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti, kmín, mletou papriku, pepř a zázvor, trochu podlijeme vývarem, zamícháme, přiklopíme poklicí a pomalu pod poklicí dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso necháme vysmahnout, vmícháme mouku, přidáme utřený česnek, osolíme, přilijeme vývar a pod poklicí povaříme 2-3 minuty.
Vhodnou přílohou je například chléb.
Celková doba přípravy cca 2-2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.