Žahour

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Prázdniny jsou v plném proudu a k nim neodmyslitelně patří borůvky. Tyto malé tmavomodré bobulky jsou dokonalou přírodní lékárnou.

To, že blahodárně působí na naše zažívání a obsahují poměrně velké množství vitaminu C a nerostných látek je známo, ale že jsou prospěšné našim očím, je poměrně nový poznatek. Též jsou prospěšné diabetikům, snižují cholesterol a jsou vhodné při redukčních dietách.

„Já se však na borůvky dívám spíš z hlediska mámy a babičky a tvrdím, že není nad borůvkové koláče, posypané máslovou drobenkou a pokapané hustou kyselou smetanou. Nejkrásnějším poděkování mých milých po tak výtečné lahůdce je krásný ,modrý úsměv', svěřuje se autorka tohoto recepru Mirka Kuntzmannová.

Suroviny:

0,5 l borůvek
3-5 polévkových lžic krystalového cukru
1 hrnek mléka nebo sladké smetany
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kávová lžička másla

Postup:

Přebrané borůvky dáme do kastrolu, podlijeme asi 2 polévkovými lžícemi vody, přisypeme cukr a pomalu je rozvaříme. Potom přidáme máslo a zalijeme mlékem nebo smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku a malou chvilku ještě povaříme.

Žahour se podává k lívancům, vdolkům nebo se jím můžou polít kynuté knedlíky. Myslím, že si na této omáčce pochutnáte.

Celková doba příprav je 20 minut.