Závin s tvarohovou náplní
Těsto na štrúdl pochází z Turecka. Jablečný závin, jak se traduje, má ale kolébku v Maďarsku. Maďaři se ho prý naučili od Turků, mistrů v přípravě tenkého těsta. Jeho tradiční podobu pak kuchařky postupem času obohatily o řadu vynalézavých náplní
Jablečný závin dozajista patří do historie Rakousko –Uherska. Ve Vídni se stal po Sachr dortu nejoblíbenějším desertem. Ve Vídni byli a dosud jsou mistři ve výrobě této pochutiny. Nejen však ve Vídni, či Rakousku, je tento moučník oblíbený, ale vliv Rakousko –Uherské kuchyně pronikl i do dalších zemí.
Suroviny na těsto:
350 g hladké mouky
150 ml vlažné vody
1 vejce
1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
2 lžičky octa
špetka soli
Suroviny na náplň:
500 g měkkého tvarohu
2 vejce
2-4 lžíce zakysané smetany
vanilkový cukr
citrónová kůra
meruňková marmeláda
rozpuštěné máslo
Postup:
Mouku prosejeme na vál a v jejím středu prohloubíme důlek. Do vlažné vody rozklepneme vejce, přidáme tuk, sůl, ocet a dobře rozmícháme. Tekutinu pozvolna lijeme do mouky a pomocí nože zpracujeme v řídké těsto.
Jakmile těsto houstne, zpracováváme jej dále rukama. Hotové těsto musí být hladké, lesklé a pružné, nechytá se ruky ani válu. Několikrát jím udeříme o vál, tím se dobře propracuje.
Z hotového těsta utvoříme dva bochánky, potřeme je vlahým máslem, přiklopíme miskou a na teplém místě je necháme minimálně 20 minut odpočinout.
Obměna:
Závin můžeme naplnit také ovocem, zejména plátky jablek. Vídni je populární závin z taženého těsta s višněmi, zasypanými cukrem, skořicí a mletým mákem.
Mezitím připravíme tvarohovou náplň: tvaroh utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Poté ho zjemníme tuhým sněhem z bílků a ochutíme kůrou z dobře omytého citrónu. Vše lehce promícháme.
Na stůl rozprostřeme čisté plátno nebo ubrus, poprášíme moukou, doprostřed položíme bochánek těsta a lehce ho rozválíme. Potom placku potřeme vlahým máslem a opatrně ho rukama vytahujeme, aby bylo velmi tenké.
Těsto potřeme polovinou připraveného tvarohu, který potáhneme vrstvou meruňkové marmelády. Pomocí ubrusu svineme závin, opatrně jej přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřeme máslem a v předehřáté troubě při cca 200° C upečeme dozlatova.
Vlažný nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Celková doba přípravy je 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka