Zdravý zákusek
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
200 g vařené pohanky
10 g másla
80 g přírodního cukru
4 vejce
20 g kakaa
40 g hladké mouky
pomerančová a citronová kůra
kypřící prášek
Suroviny na polevu:
cca 200 g meruňkové marmelády
100 g čokolády na vaření
20 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Pohanku několikrát propláchneme nejprve teplou, potom studenou vodou a vaříme 15 - 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme a okapanou, do měkka uvařenou, pohanku necháme vychladnout. Pak přidáme máslo, žloutky, cukr, kakao, citronovou i pomerančovou kůru z dobře omytých plodů a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme.
Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané menší dortové formy (průměr cca 26 cm) nebo malého pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 180 °C.
Prochladlý moučník vyklopíme, pomažeme marmeládou a nakonec polijeme čokoládou smíchanou s tukem, které jsme rozehřáli ve vodní lázni.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.