Receptář10. března  2017 v 09:20  

Zdravý zákusek

Zdravý zákusek - Foto: Mirka Kuntzmannová

Zdravý zákusekFoto: Mirka Kuntzmannová

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny: 

200 g vařené pohanky
10 g másla
80 g přírodního cukru
4 vejce
20 g kakaa
40 g hladké mouky
pomerančová a citronová kůra
kypřící prášek 

Suroviny na polevu: 

cca 200 g meruňkové marmelády
100 g čokolády na vaření
20 g ztuženého tuku
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 

Postup: 

Pohanku několikrát propláchneme nejprve teplou, potom studenou vodou a vaříme 15 - 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme a okapanou, do měkka uvařenou, pohanku necháme vychladnout. Pak přidáme máslo, žloutky, cukr, kakao, citronovou i pomerančovou kůru z dobře omytých plodů a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme. 

Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu nalijeme do sádlem vymazané a moukou vysypané menší dortové formy (průměr cca 26 cm) nebo malého pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut při 180 °C. 

Prochladlý moučník vyklopíme, pomažeme marmeládou a nakonec polijeme čokoládou smíchanou s tukem, které jsme rozehřáli ve vodní lázni. 

Celková doba přípravy: cca 2 hodiny. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. května  2017 v 09:20     Audio  rubrika: Receptář

    Mřížkový koláč s tvarohem

    Pamatuji si, že se tato klasika české kuchyně prodávala v mléčných barech? Spolu s tímto koláčem si k mléku, kakau a různým mléčným koktejlům mohl každý vybrat i různé palačinky, loupáčky, koláče a koláčky, šátečky...

     
  • 12. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Jemná rajčatová omáčka z protlaku

    Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší...

     
  • 5. května  2017     Audio  rubrika: Receptář

    Marinovaný králík

    Králičí maso je lehce stravitelné. Má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu. Svým složením se podobá masu drůbežímu.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 25.5.2017 17:25 do 18:30; D5 - 112.6km na trase Rozvadov - Praha; Pozor! Zvířata na vozovce; srna na dálnicic, ohrožení BESIP
  Od 25.5.2017 17:10 do 19:15; v ulici Randova v obci Klatovy; nehoda; 2xOA bez zranění, bez úniku PHM, překáží provozu, zvýšená opatrnost
  Od 25.5.2017 17:10 do 19:15; na silnici 188 v obci Oselce okres Plzeň-jih; nehoda; 2xOA se zranění, zvýšená opatrnost,překáží provozu, na místo policie

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace