Zelný pohankový koláč

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše z Lázeňského domu Konstantinovy Lázně.

Suroviny na těsto: 

  • 300 g pohankové mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce vody
  • sůl 


Suroviny na náplň: 

  • 100 g drůbeží šunky
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 800 g kysaného zelí
  • 300 g zakysané smetany
  • 200 g uzeného sýra do 30 %
  • 1 cibule
  • slunečnicový olej
  • tymián a mletý pepř

Postup:

Pohankovou mouku prosejeme, přidáme špetku soli, změklé máslo, vejce, 4 lžíce vody a vypracujeme hladké těsto, které necháme v ledničce 45 minut uležet. Mezi tím orestujeme na pánvi nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou šunku a hlívu. Přidáme do toho kysané zelí, tymián, mletý pepř a podusíme. Kdo chce, může i trochu přisladit.

S těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Vychladnou zelnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a nakonec zalijeme kysanou smetanou, do které jsme vmíchali strouhaný sýr. Pečeme při 180 °C, asi 40 minut.

autor: šéfkuchař