Receptář28. července  2017 v 09:20  

Žemlový nákyp

Žemlový nákyp podle Mirky Kuntzmannové - Foto: Josef Kubát

Žemlový nákyp podle Mirky KuntzmannovéFoto: Josef Kubát

Obdoba tyrolských knedlíků, ale jemnější provedení. Tento nákyp můžeme vařit v páře nebo také péct v troubě. Oba způsoby jsou vynikající.

Suroviny na 4–6 porcí: 

8 rohlíků nebo housek
40 g másla
1 cibule
2 lžíce oleje
200 ml mléka
3 vejce
2 lžíce hrubé mouky
petrželová nať
sůl
Na vymazání a vysypání:
tuk
strouhanka 

Postup: 

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedláme žloutky a nalijeme na housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne. 

Poté přidáme mouku, jemně nakrájenou petrželku, na oleji osmaženou cibulku, osolíme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. 

Malé zapékací misky nebo formičky na puding vymastíme a vysypeme strouhankou a do ¾ je naplníme připravenou hmotou. Vaříme v páře pomalým varem cca 25 minut. Poté nákyp vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Až potom jej vyklopíme. 

Podáváme jako přílohu k zadělávaným pokrmům, k drůbeži, smetanovým omáčkám, ke zvěřině apod. 

Celková doba přípravy cca 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Zapečená kapustička

    Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou radu vitamínů, především vitaminy skupiny B, dále vit. C, E, K, z minerálních látek vápník, hořčík, selen, fosfor,...

     
  • 12. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Vepřové maso s vůní exotiky

    Trochu jiná úpravy masa, která opravdu zavání exotikou. Někdy nebývá na škodu trochu experimentu, nebát se použít jiné koření než je obvyklé a nový recept je na světě.

     
  • 5. ledna  2018 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Rozmíchánky s oukropem

    Po svátečních hodech jsem vybrala recept velmi nenáročný, ale velmi lahodný. V neposlední řadě je to zdravý a kapsu šetřící pokrm. Jde o velice starou recepturu, která pochází z Hájů na jižním Plzeňsku.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  Od 19.1.2018 19:40 do 21:45; na silnici 20 u obce Životice okres Plzeň-jih; nehoda; nebezpečí námrazy; havarované vozidlo; havárie OA do příkopu, bez zranění osob. PČR na místě.
  Od 19.1.2018 19:35 do 20.1.2018 19:40; na silnici 27 v obcích Drahouš, Žďár, Jesenice okres Rakovník, Vysoká Libyně a Kralovice okres Plzeň-sever , délka 12km; ledovka, průjezd se zvýšenou opatrností

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace