Receptář28. července  2017 v 09:20  

Žemlový nákyp

Žemlový nákyp podle Mirky Kuntzmannové - Foto: Josef Kubát

Žemlový nákyp podle Mirky KuntzmannovéFoto: Josef Kubát

Obdoba tyrolských knedlíků, ale jemnější provedení. Tento nákyp můžeme vařit v páře nebo také péct v troubě. Oba způsoby jsou vynikající.

Suroviny na 4–6 porcí: 

8 rohlíků nebo housek
40 g másla
1 cibule
2 lžíce oleje
200 ml mléka
3 vejce
2 lžíce hrubé mouky
petrželová nať
sůl
Na vymazání a vysypání:
tuk
strouhanka 

Postup: 

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedláme žloutky a nalijeme na housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, dokud se tekutina nevsákne. 

Poté přidáme mouku, jemně nakrájenou petrželku, na oleji osmaženou cibulku, osolíme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. 

Malé zapékací misky nebo formičky na puding vymastíme a vysypeme strouhankou a do ¾ je naplníme připravenou hmotou. Vaříme v páře pomalým varem cca 25 minut. Poté nákyp vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Až potom jej vyklopíme. 

Podáváme jako přílohu k zadělávaným pokrmům, k drůbeži, smetanovým omáčkám, ke zvěřině apod. 

Celková doba přípravy cca 45 minut. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Vaříte s Českým rozhlasem Plzeň  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pondělí, pátek 09:20  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. srpna  2017 v 09:30     Audio  rubrika: Receptář

    Maďarské lečo

    Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Není divu, že se mu proto ve světě často přezdívá "maďarské ratatouille".

     
  • 14. srpna  2017 v 09:23       rubrika: Receptář

    Sladkosti našich prababiček: Ovocná polévka Vodvárka

    Naši předkové před 100 lety neměli ani mrazáky, ani supermarkety. Za to uměli hospodařit s přebytky ze zahrádky. Ovoce sušili. Po celý podzim a zimu si pak mohli dopřávat sladkou studenou polévku jménem Vodvárka. Polévka...

     
  • 11. srpna  2017 v 09:22     Audio  rubrika: Receptář

    Kuře po baskicku

    Kuře připravené podle tohoto receptu si jistě velmi oblíbíte. Existuje spousta, dá se říci stovky, zaručeně nejlepších receptů na kuře po baskicku. Někdo preferuje kuře nejprve upéct klasicky v troubě, potom ho naporcovat...

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  D5, mezi km 99 a 99.7, ve směru Rozvadov, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 24.08.2017 07:30 Do 24.08.2017 17:30, , údržba a opravy vozovek CB, zdroj: ŘSD
  D5, mezi km 61 a 80, ve směru Rozvadov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 24.08.2017 07:30 Do 24.08.2017 13:00, , sekání trávy a údržba travních porostů, zdroj: ŘSD
  Od 23.8.2017 18:35 do 21:40; na silnici 190 u obce Nýrsko okres Klatovy; nehoda nákladního vozidla; Havárie NA, PČR na místo.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace