Zrazy (z polské kuchyně)

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky.

Suroviny:

  • 400 g mletého masa
  • 1 rohlík nebo žemle
  • 1 vejce
  • 100 g slaniny
  • mletá paprika
  • sůl, mletý pepř
  • tuk na smažení

Postup:

Připravíme si směs z masa, vejce, koření a zvlhčené housky. Z hmoty utvoříme placičky, na ně poklademe na nudličky nakrájenou slaninou a zatočíme. Ze všech stran je opečeme na tuku. Pak k nim přidáme cibuli, papriku, podlijeme a dusíme. Na měkké zrazy vyjmeme, rozdělíme na talíře a přelijeme je omáčkou, kterou jsme předem přecedili. Podáváme s vařenými brambory.

Celková doba přípravy cca 45 minut.

Mrkvový salát se smetanou a křenem

Suroviny:

  • 3 mrkve
  • 1 jablko
  • 1 vrchovatá lžíce křenu
  • 150 ml kysané smetany
  • cukr, sůl, petrželka

Oloupaná jablka, mrkev a křen nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky a promícháme. Smetanu rozmícháme s cukrem, osolíme a touto studenou omáčkou přelijeme zeleninu. Před podáváním necháme vychladit.

Servírujeme v pohárech, ozdobené petrželkou.

Celková doba přípravy cca 10 minut

autor: posluchač