Zvěřinová paštika
podle kuchaře Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků.
Suroviny pro 6 osob:
250 g srnčího ořezu
50 g srnčí kýty
250g vepřové krkovice
250 g slaniny, nakrájené na tenké plátky
5 bobkových listů
3 kuličky nového koření
5 kuliček jalovce
sůl
30 g nesolených pistácií
30 ml smetany
1 bílek
30 g špeku
Postup:
Koření si roztlučeme najemno.
Maso nakrájíme na kostky a pak umeleme na masovém strojku a dáme do lednice.
Polovinu odleželého masa dáme do kutru, přidáme bílek, prosáté koření, sůl, smetanu a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tu pak promícháme s druhou polovinou rozemletého masa a vrátíme celé do lednice.
Špek nakrájený na kostičky necháme na pánvi zesklovatět a opražíme si také pokrájené pistácie. Obojí pak vmícháme do masové hmoty.
Pekáč nebo formu vyložíme plátky slaniny a na to nandáme masovou hmotu. Slaninou pak nakonec i přikryjeme a pečeme při 120° C asi 45 minut.
Vychladlou paštiku krájíme na plátky, podáváme s pečivem a brusinkovou marmeládou.
Celková doba přípravy je 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.