Český rozhlas Plzeň naladíte nově i digitálně, DAB+ přinese lepší zvuk i obrázky

30. listopad 2017

Posluchači v dalších městech budou mít k dispozici kompletní portfolio celoplošných i digitálních stanic Českého rozhlasu s řadou doplňkových služeb.

Český rozhlas Plzeň si můžete od 30. listopadu naladit také díky digitální technologii DAB+. V multiplexu ČRo DAB+ si budete moci naladit nejen svou oblíbenou regionální stanici, ale také všechny celoplošné okruhy a navíc digitální programy Radio Wave, ČRo Jazz, D-dur nebo Rádio Junior. Na další podrobnosti jsme se zeptali Lukáše Poláka, editora webu Digitální rádio.

Co pro posluchače změna znamená? Co bude jinak?

Stávající posluchače změna nijak nezasáhne. Pokud poslouchají svoji oblíbenou regionální stanici z VKV vysílačů, internetu, kabelové televize nebo dalších distribučních platforem, mohou ji takto poslouchat i nadále. Díky DAB+ bude možné regionální vysílání poslouchat bezplatně také v Praze, Plzni, Brně, Ostravě a přilehlých regionech.

Lukáš Polák

Čím se DAB+ liší od VKV?

DAB+ přinese v případě multiplexu ČRo DAB+ posluchačům vyšší zvukovou kvalitu, než na jakou jsou zvyklí u VKV. Kromě zvuku umí tato technologie přenášet i obrázky, mezi které patří například fotky vašich oblíbených moderátorů, logo dané stanice a další servis. Pro tuto službu je však nutné zakoupit přijímač nejen s podporou standardu DAB+, ale také barevným displejem.

Čtěte také

Jak naladit toto vysílání a kde zakoupit přijímač?

Český rozhlas šíří svůj multiplex ČRo DAB+ v Praze, Berouně, Plzni, Brně a Ostravě. Pro naladění tohoto vysílání potřebujete přijímač, který má na sobě uvedené označení DAB+. Takové přijímače se většinou pohybují v rozmezí od několika set až po několik tisíc korun. V případě vyšších cenových relací se jedná o kombinovaná rádia umožňující i poslech stanic přes internet, streamování hudby a podobně. Tato rádia jsou pochopitelně vybavena i stávajícím pásmem VKV. Přijímače s označením DAB+ lze koupit v prodejnách s domácí elektronikou.

Mapa pokrytí DAB+ signálem Praha, Beroun, Plzeň, Brno a Ostrava
Orientační mapa pokrytí signálem multiplexu ČRo DAB+ na teleskopickou anténu. Verze ve vysokém rozlišení je k dispozici zde. (Zdroj: Český rozhlas)
autor: lukpo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.