Kamenné stádo a skalky skřítků. Břehy Ohře jsou plné geologie

2. listopad 2017
Tajemství řek západu Čech

Z romantického údolí u Lokte se řeka Ohře vydá dál směrem na Karlovy Vary. My se zastavíme ještě o něco níž po proudu u Kyselky a v Radošově a také nedaleko Stráže nad Ohří. Odtud už za pár kilometrů řeka překročí krajské hranice a vydá se směrem na Nechranickou přehradu v Ústeckém kraji.

Ohře se z Karlových Varů žene hlubokým údolím. Z levé strany jí břehy tvoří Krušné Hory, z pravé hory Doupovské. Koryto už je široké a za nižšího stavu vody vás zaujmou balvany uprostřed řečiště. Říká se jim kamenné stádo a popadaly sem z okolních svahů.

U obce Dubina můžete v pravém břehu navštívit zajímavé místo, takzvané Skalky skřítků. Pseudokrasový jev dávno zpracovala lidová tvořivost. Dodnes sem do malých kulatých otvorů ve skále nosí lidé různé postavičky trpaslíků a skřítků třeba v naději, že jim přinesou štěstí a bohatství.

Od Dubiny pokračuje řeka dál údolím Kyselkou, kde si při řece vinou silného kamionového provozu moc neodpočinete. Na pravém břehu je hlavní silnice spojující Karlovarské minerální vody se světem. Proto je lepší tenhle úsek Ohře absolvovat v létě, nejlépe na lodi s partou dobrých přátel.

V Radošově najdeme jeden ze tří dřevěných zastřešených mostů u nás, shodou okolností všechny tři jsou na řece Ohři. Jeden v Chebu, druhý v Kynšperk nad Ohří a třetí tady. Ten v Radošově dokonce slouží i lehčích autům. Projet ho osobním autem je stejně zajímavý zážitek jako podplout ho při vodácké sezóně na kánoi.

Řeka lehkomyslnost neodpouští

Voda ale bývá zrádná. Kousek níž po proudu je jez, který má klasické vývařiště. Velice nebezpečné pro jakoukoli loď. Poslední úpravy tu proběhly v roce 2009, od té doby tady nikdo za pokus sjet jez životem nezaplatil. Smutný osud dvou vodáků z roku 2008 připomíná na levém břehu kříž a fotografie.

Ohře pokračuje dál. Z pravé strany ji přirozený břeh tvoří Doupovské hory. Jejich okrajová část se nedávno otevřela veřejnosti, ale vnitřní prostor stále zabírají vojáci v rámci vojenského újezdu Hradiště. Časy velkých vojenských manévrů připomíná na Ohři starý ženijní most nedaleko železniční stanice Vojkovice.

Obávaný jez pod Radošovem

Dnes most slouží pouze po pěší a při mém natáčení jsem na něm potkal jen maminku s kočárkem. Ještě před rokem 1989 tady dnem i nocí projížděly tanky a další vojenská technika. I toho byla svědkem řeka Ohře. Na ní se tady pod mostem mezi pilíři mezitím vytvořil říční ostrov. Vojenskou éru mostu připomínají jen obrovské lampy z obou břehů. Naštěstí nesvítí.

Dál řeka Ohře pokračuje při hranici Karlovarského a Ústeckého kraje až se s Karlovarskem u Stráže nad Ohří rozloučí definitivně. Zanedlouho ji čeká velký úkol. Naplnit vodou nechranickou přehradu. A pak už jen doplout do Loun a Mělníka, kde se její voda přidá k vodám Labe.

autor: Pavel Halla
Spustit audio