Na dolním toku řeky Rolavy vystřídaly pláně paneláky

13. červenec 2017
Tajemství řek západu Čech

Od Nové Role je řeka stále více spoutaná různými vodohospodářskými díly, až vteče do karlovarských čtvrtí Stará Role a Rybáře. Tady je u mohutného jezu zajímavá odbočka vpravo. V minulosti napájela vodou z Rolavy nedaleké chovné rybníky.

Ty už jsou ale minulostí. Místo ryb se tu v létě cachtají lidé. Kromě dvou úžasných koupališť s tobogánem a dalšími atrakcemi tu najdete i další příležitosti pro sportovní vydovádění. I v době mého natáčení, kdy bylo docela pod mrakem a zima, si klidné vodní hladiny hrály děti, sportovali a relaxovali jejich rodiče.

Nebýt natáčení seriálu s Kateřinou Bařtipánovou z Povodí Ohře, ani by mě nenapadlo, že voda v koupalištích je z Rolavy. V době naší návštěvy bylo totiž napájecí koryto suché. A stejně bych nevěděl, kterým směrem je Rolava.

Karlovarští obyvatelé ale svůj volnočasový prý areál rádi navštěvují. A hlavně vědí, odkud se voda bere. Vždyť se areál jmenuje právě Rolava.

Poslední kilometry lázeňským městem

Řeka se dál vydá regulovaným korytem až ke svému splynutí s řekou mnohem větší i delší. Na své cestě z vrchovišť, z opuštěných rolavských plání, skrz bohatou cínonosnou historii dotekla po 35 kilometrech až do Ohře.

Stane se tak v městské části Rybáře. Dnes velice rušná okrajová část města. Nad soutokem Rolavy s Ohří duní silniční estakáda, pod ní je nad Rolavou mnohem skromnější dřevěný most v rámci mezinárodní cyklostezky.

Pod záblesky slunce ještě naposledy zajiskří zlatohnědá průzračná voda Rolavy a pak navždy splyne s Ohří. Ale tou dobou už se už malými potůčky chystají na stejnou pouť nové kapky deště, když právě prší nad Národní přírodní rezervací Rolavská vrchoviště. Tam, kde Rolava pramení.

autor: Pavel Halla
Spustit audio