Německá i česká řeka Odrava

1. září 2017
Tajemství řek západu Čech

Většina západočeských řek pramení a ztéká z pásu hor od Šumavy, přes Český les po Krušné hory. Jen řeka Odrava se rozhodla vydat se z Hraničního vrchu v Přírodním parku Český les na opačnou stranu. Do Německa. Nakonec se k nám ale přeci jen vrátí.

Odrava pramení jen pár set metrů od naší státní hranice v úbočí Hraničního vrchu ve výšce 732 metrů nad mořem. Ale teče z kopce, který je součástí Německa. Tady se ještě říčka jmenuje Nikolausbach (Mikulášův potok). Voda nejdřív zamíří na jihozápad a později se spojí s potokem jménem Griesbach u osady Hiltershof.

Pak už se Odrava (Wondreb) vydá po směru hodinových ručiček velkým obloukem k našim hranicím. Před tím ještě stihne proplout německým městem Waldssasen. Na české území vteče Odrava u obce Hrozňatov. Několik kilometrů tady společně s Tříselným potokem (přítok Odravy) vytváří přirozenou státní hranici.

Na německém území je Odrava ještě krásně čistou říčkou, což podtrhuje fakt, že protéká přírodní rezervací Wondreb-Aue nad obcí Grossensees. Chráněné jsou tady hlavně zachovalé meandry a podmáčené louky. Platí tu celoroční zákaz plavby a vstup pro pěší je možný pouze po značené turistické stezce.

Pastviny, pole, louky a Odrava

Svou cestu při Odravě jsem začal právě v místě jejího přítoku z Německa a soutoku s Tříselným potokem. Území bývalé neprostupné železné opony a ještě před tím vysídleného německy mluvícího obyvatelstva dnes působí volně a přirozeně.

Těžko si představuji, že jsem v bývalém zakázaném pásmu. Nebýt cedule, která upozorňuje, že vodní tok tvoří státní hranici, ani bych nevěděl, že za říčkou už je cizí zem. A to je krásné. Pravý německý břeh kvete stejně krásně, jako ten náš český.

Při řece dál po proudu se moc jít nedá. Břehy se každou chvíli stáčí, jak i tady Odrava vytváří jeden meandr za druhým. Na konci léta jsou navíc všude kopřivy, ostružiní a další husté křoví. V jednom místě mi ale přeci jen Odrava ukazuje svou krásnou tvář. Ve třpytu slunce se leskne voda, kolem bzučí hmyz všeho druhu.

Kousek od Odravy je pěkná cyklostezka, a tak raději pokračuji směrem na obec Slapany po ní. Stezka vznikla po zrušení železniční trati Cheb – Slapany. Dobrý počin. Po asi dvou kilometrech jsem ve Slapanech. Tady se kousek za obcí od roku 1961 píše mnohem známější tvář řeky Odravy. Vodní nádrž Jesenice. O ní v příštím díle.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.