Nespoutanou divošku Rolavu zkrotili nejdečtí horníci

6. červenec 2017
Tajemství řek západu Čech

Voda Rolavy opustila horské území v Rolavských vrchovištích a hlubokým údolím dosvištěla do Nejdku. Tady ji čeká překvapení. Po deseti kilometrech nespoutaného vodního dovádění po loukácjh a kamenech se najednou ocitá mezi kamennými a betonovými zdmi. (Jinak to nejde. Tohle je Nejdek.)

Historickým hornickým městečkem protéká voda odnepaměti. I v dobách, kdy tady na špičaté skále vyrostl strážný hrad a podél stezky do Německa tudy cestovali kupci z široka daleka. I v časech, kdy městečko rostlo a sílilo díky cínonosné horečce v 14. až 16. století.

Už tehdy bylo potřeba vymyslet, co s vodou, když je jí v úzkém údolí moc. Třeba na jaře. Tak, aby nepoškozovala okolní domy. A tak se koryto Rolavy vydláždilo a její břehy zpevnily kamennými zdmi. A aby se zbrzdil rychlý spád řeky, začaly se stavět jezy a přepady. Řeka zkrotla.

S údržbou a opravou zdí a dna má nemalé starosti Povodí Ohře, tedy správce řek, stékajících se do Ohře, dodnes. Jak mi prozradil mluvčí státního podniku Jan Svejkovský, jen v posledních několika málo letech investovala firma do oprav nejdeckých nábřeží a dna přes 60 milionů korun.

Aby ryby mohly sem i tam

Správce vod investuje i do ekologických projektů. Jeden takový už realizovaný příklad najdeme o pár kilometrů níž po proudu od Nejdku, než Rolava vteče do Nové role. V minulosti lidé brzdili řeku pomocí různých překážek. Třeba Kamenných přepadů a jezů.

Dnes už se ale ví, že vinou přepadů, i metr vysokých a s ostrou přelivovou hranou, nemohou migrovat vodní živočichové. Prostě ryby schod nedokáží přeskočit. A tak se historické přepady na Rolavě postupně zčásti probourávají tak, aby se středem mohly ryby protáhnout a propluly proti proudu výš.

Nad Novou Rolí má Povodí Hoře připravené další dva takové projekty, jenže vše vázne na jednáních s vlastníky. Ryby tak zatím musí žít jen v pásmech od jezu k jezu. Ale dnes už tenhle problém alespoň někdo řeší. Před pár lety by něco takového napadlo málokoho. I tak se proměňuje řeka Rolava.

Příště se podíváme do Staré Role, což už je jedna z městských částí Karlových Varů. Prozkoumáme volnočasové centrum, jehož dvě koupaliště napájí právě řeka Rolava a pak už se s Rolavou rozloučíme, protože se po 35 kilometrech svého sestupu z Rolavských vrchovišť odevzdá řece Ohři.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.