Nezakytkovanější řeka, tak říkají Ohři botanici

19. říjen 2017
Tajemství řek západu Čech

Řeka Ohře pramení daleko za našimi západními hranicemi v Bavorsku. Jako řeka jménem Eger překoná desítky kilometrů německou krajinou a dnes prakticky jen symbolickou státní hranice, kdysi obávanou železnou oponu, překročí v průsmyku přírodního parku Smrčiny na Chebsku.

I po desítkách kilometrů své cesty krajinou je Ohře velice čistou řekou. Průzračná voda se klidně klikatí územím zaniklých obcí a proplouvá přírodní rezervací Ratsam. Ta nese jméno po zaniklé obci. Svou pouť při Ohři začínám na ženijním mostě, který tu nechali vojáci. Poslední stopa po železné státní hranici.

Za pár zatáčkami po proudu začíná vodní dílo Skalka, které má svou hráz v Chebu. Ještě ale chvíle kochání panenskou krajinou v hlavní roli s meandrující Ohří. Na hladině se to hemží vodními rostlinami všeho druhu. I proto se podle botanika Jiřího Brabce z Muzea Cheb říká mezi botaniky řece Ohři nejzakytkovanější řeka u nás.

Řeka se kousek odtud ještě víc zklidní. Tady začíná velké vodní dílo. Nádrž Skalka vznikla v šedesátých letech minulého století pro potřeby regulace toku. Také bylo nutné zajistit dostatečné množství vody pro průmyslové podniky dál po proudu. Kromě vodohospodářských účelů má vodní dílo další využití. Hukot na hrázi prozrazuje, že je tu i malá vodní elektrárna. Konkrétně tu elektrickou energii vyrábí dvě Kaplanovy turbíny.

Jedovatý pozdrav z minulosti

Ještě jednu důležitou úlohu na Ohři plní vodní dílo Skalka. V osmdesátých letech minulého století vypouštěla německá chemička v Marktredwitzu rtuť přímo do tamní řeky Reslavy (Röslau). Rtuť je v sedimentech dodnes přítomná, a tak každá větší voda pošle nebezpečný jed směrem k nám do Ohře. Naštěstí se podle Jana Bezděka z Povodí Ohře zadrží všechny rtuť v usazeninách přehrady Skalka.

Řešení, které by problém se rtutí v Ohři i na německé straně vyřešilo definitivně, by podle ekologických studií vyšlo na miliardy korun. Pro lidské zdraví v současné době nepředstavuje rtuť v usazeninách na dně vodní nádrže větší riziko. Jen se nedoporučuje konzumovat větší množství ryb z nádrže, protože jsou hlavně dravci zamoření rtutí.

Dál pod nádrží Skalka už je voda Ohře v pořádku. Ještě, že tu Skalku máme, že? V příštím díle se vypravíme k zázraku mezi ekosystémy. Právě voda z řeky Ohře pomohla vytvořit největší umělé jezero u nás. To vzniklo zaplavením bývalého lomu Medard u Sokolova právě vodou z řeky Ohře.

autor: Pavel Halla
Spustit audio