Od Bělé nad Radbuzou až po Křenovy

24. květen 2017
Tajemství řek západu Čech

S naším seriálem pokračujeme dál po proudu řeky Radbuzy. Prošli jsme historickým městečkem Bělou nad Radbuzou, ve kterém se nad řekou tyčí dva historické kamenné mosty. Nás zajímá říční ostrov, který by se měl nacházet o něco dál po proudu v obci Srby. Před tím se ještě zastavíme ve vísce jménem Újezd svatého kříže.

Sem řeka doputuje stále ještě volnou krajinou, kolem řady přirozených meandrů. Újezd Svatého Kříže je malá vesnička, dnes součást Bělé nad Radbuzou. V Újezdu je zajímavý kostelík, v jehož věžních zdech jsou zazděné dva smírčí kříže. V jedné stěně jsou také sluneční hodiny. Při natáčení nás zastihl déšť, takže o určení času pomocí slunce nemohla být ani řeč.

Vyrážíme dál po proudu směrem k obci Srby. Tady by podle map měl být přírodní říční ostrov. A skutečně, hned u mostu přes řeku začíná pustina, kterou obtékají dvě rovnocenná ramena řeky. Na ostrově není kromě množství vzrostlých stromů a bujné divoké zeleně vůbec nic. Zřejmě je při větší vodě pravidelně zaplavován. Podle místních se tu v minulosti podařilo vykopat ukrytou munici z druhé světové války.

Opouštíme ostrov uprostřed obce Srby a míříme dál směrem na Plzeň. Naším dalším cílem je historické město Horšovský Týn. My se nepůjdeme podívat na stejnojmenný státní hrad a zámek. Zajímá nás, jaké tajemství ukrývá řeka Radbuza jen kousek od hradu.

Nejen hrad a zámek zdobí Horšovský Týn

Objevujeme tu technickou zajímavost. Je jím opomíjený a bez povšimnutí přecházený a přejížděný přes sto let starý ocelový most. Při bližším pátrání objevujeme cedulku, která nás informuje o historii této na první pohled zajímavé technické památky.

Most vás dovede až ke státnímu hradu a zámku v Horšovském Týně

Most tu stojí od roku 1914 a přečkal obě světové války. Stavěn byl pomocí nýtovaných ocelových dílů, podobně jako například Petřínská rozhledna v Praze nebo Eiffelova věž v Paříži.

Také pohled pod most stojí za to. Ocelová konstrukce stojí na umně zpracovaných žulových pilířích. Zajímavá památka, která tady spojuje břehy už poměrně široké řeky Radbuzy. Ještě před rokem 1914 tu stával most dřevěný, mnohem dříve tu býval brod.

Z vodáckého hlediska je právě od Horšovského Týna Radbuza dobře sjízdná. Řeka už je tu pěkně široká i hluboká. Naším posledním zastavením je obec Křenovy. Pár kroků od řeky můžete na návsi navštívit nejmenší muzeum vah v České republice, které tu postavily v budce bývalé hospodářské váhy.

autor: Pavel Halla
Spustit audio